Węglowodany są dla ciebie dobre. W rzeczywistości są one jedną z najzdrowszych rzeczy, które możesz jeść. Ale w zależności od twoich celów, możesz chcieć przejść na niskie węglowodany lub keto. Aby rozpocząć dietę keto we właściwy sposób, musisz zrozumieć, czym są węglowodany i jak wpływają na twoje ciało. Wysokiej jakości badania nadal sugerują, że węglowodany są niezbędnym źródłem energii dietetycznej dla ludzi. W rzeczywistości, prawie wszystkie kalorie w naszej diecie pochodzą z węglowodanów – około 45% z nich – chociaż liczba ta wzrasta dramatycznie, gdy mówimy o żywności wernakularnej, takiej jak owoce, warzywa, ziarna, rośliny strączkowe i warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki i cebula. Ten krótki przewodnik wyjaśnia wszystko, co musisz wiedzieć o węglowodanach i czy powinny one stanowić część twojej diety.
Ile węglowodanów trafia do Twojego organizmu?
Ilość węglowodanów w Twoim organizmie zależy od wielu rzeczy, ale głównym czynnikiem jest waga. Twoje ciało potrzebuje pewnego procentu tłuszczu dla energii, ale można go uzyskać na różne sposoby. Najłatwiejszym sposobem jest spożywanie białek, które zawierają taką samą ilość tłuszczu jak Twoja dieta. Węglowodany mogą również pochodzić z warzyw, owoców i innych naturalnie występujących źródeł. Dobra wiadomość jest taka, że węglowodany nie są z natury złe dla Ciebie. W rzeczywistości mogą być wartościową częścią zdrowej diety. Co się jednak dzieje, gdy jesz za dużo węglowodanów? Po pierwsze, Twój organizm czerpie z nich energię. Kiedy to się dzieje, Twoja wątroba zajmuje się przetwarzaniem tej energii i odczuwasz wzrost złego cholesterolu i ciśnienia krwi. W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii stwierdzono, że najczęstszymi skutkami ubocznymi diet wysokotłuszczowych są wzdęcia brzucha, wzrost poziomu insuliny, wzrost poziomu cholesterolu i, co rzadkie, wzrost zachorowań na raka. Chociaż większość badań nie wykazała żadnych negatywnych skutków ubocznych stosowania diet wysokotłuszczowych, nadal pozostaje wiele badań do wykonania.
Kiedy węglowodan nie jest węglowodanem?
Kiedy patrzysz na to z punktu widzenia zastosowań organizmu dla konkretnych składników odżywczych, węglowodany nie są czymś złym. W rzeczywistości mogą być całkiem przydatne. Na przykład, gdy twoje ciało nie może produkować glukozy samodzielnie, musisz ją skądś pozyskać. Jednym ze sposobów, w jaki to robisz, jest przekształcanie przechowywanych węglowodanów w kwasy tłuszczowe, a następnie transportowanie ich do różnych części ciała. Jest to proces wytwarzania oksydazy kwasu tłuszczowego glukozy lub po prostu, wytwarzania GAX. Jednym z produktów ubocznych tego procesu jest dwutlenek węgla, który może być wykorzystany jako źródło energii. To dlatego niektórzy ludzie unikają węglowodanów – aby utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi, należy je jeść z umiarem.
Zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE) i zapalenie
AGEs to grupa związków, które powstają, gdy białka i aminokwasy wchodzą w interakcję. Wykazano, że związki te mają różne szkodliwe działanie, w tym wzrost stanu zapalnego. Chociaż nie zawsze jest jasne, jak powstają AGEs, może być tak, że powstają one, gdy białko wchodzi w kontakt z węglowodanami. Z tego powodu ważne jest, aby uważać na żywność, która zawiera AGEs.
Węglowodany a zdrowie serca: Metaanaliza i trochę więcej badań
W metaanalizie 24 różnych badań ustalono, że dieta wysokowęglowodanowa faktycznie okazała się szkodliwa dla serca. Wręcz przeciwnie, dieta niskowęglowodanowa okazała się korzystna dla serca. Naukowcy stwierdzili, że dieta niskowęglowodanowa była bardziej skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi niż dieta niskotłuszczowa, a także częściej promowała zdrową florę jelitową. Dieta low-carb może nie być najlepszym wyborem dla wszystkich, ale dla tych, którzy mają wysokie ryzyko chorób serca lub którzy chcą zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych, może to być dobra opcja.
Podsumowanie
Węglowodany są rodzajem energii dietetycznej, którą twoje ciało wykorzystuje do tworzenia energii. Są one również znane jako dietetyczne składniki odżywcze, makrominerały, makroskładniki lub makroskładniki. W zależności od Twoich celów, możesz chcieć przejść na low carb lub keto. Aby rozpocząć dietę keto we właściwy sposób, musisz zrozumieć, czym są węglowodany i jak wpływają na twoje ciało.