Przejdź do treści

Jaka dieta przy wysokim cholesterolu?

    Cholesterol jest woskową, kwaśną substancją występującą w produktach spożywczych. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczu i innych substancji w organizmie, pomagając w budowie i utrzymaniu różnych tkanek ciała. W rzeczywistości, cholesterol jest jednym z najbardziej niezbędnych składników odżywczych, z których każda komórka naszego ciała może korzystać. Jednak wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do chorób serca i innych problemów – jak więc obniżyć poziom cholesterolu bez szkody dla zdrowia?

    Jaka jest różnica między złym cholesterolem a dobrym cholesterolem?

    Cholesterol to woskowa, kwaśna substancja występująca w pokarmach. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczu i innych substancji w organizmie, pomagając w budowie i utrzymaniu różnych tkanek ciała. Jest również zaangażowany w wiele procesów metabolicznych w organizmie. Jaka jest różnica między dobrym a złym cholesterolem? Zły cholesterol to cholesterol, który jest akcentowany przez mutacje genetyczne, nadmierne spożycie alkoholu, wysoki poziom stresu i niektóre leki. Dobry cholesterol jest produkowany przez wątrobę, śledzionę i inne narządy i jest uważany za „matrycę” cholesterolu.

    Poziom cholesterolu a zdrowie serca

    Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: zły i dobry. Dobry cholesterol jest tym, czego chcemy – jest znany jako „dobry cholesterol” i odgrywa ważną rolę w zdrowiu organizmu. Zły cholesterol jest tym, czego nie chcemy – jest to „zły cholesterol” i może podnieść ciśnienie krwi, zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zwiększyć stan zapalny w organizmie. Chociaż nie ma „idealnej” diety zapobiegającej chorobom serca, niskotłuszczowa, roślinna dieta bogata w owoce i warzywa jest najlepszym sposobem na obniżenie cholesterolu.

    Dobre źródła cholesterolu

    Chociaż cholesterol znajduje się w wielu pokarmach, dwa główne źródła cholesterolu w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego i rafinowane mąki. Jaja, ryby, orzechy włoskie, awokado, kukurydza, soja i inne pokarmy roślinne są doskonałymi źródłami cholesterolu. Ilość cholesterolu w tych pokarmach zależy od konkretnej żywności. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia (RDI) cholesterolu – które dla większości ludzi wynosi mniej niż 200 mg dziennie.

    Jak uzyskać wystarczającą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych

    Jedzenie zdrowej diety z dużą ilością owoców i warzyw to świetny sposób na uzyskanie niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA), których potrzebuje Twój organizm. Większość owoców i warzyw zawiera jakiś rodzaj EFA – szczególnie kwas oleinowy (a.k.a. omega-3), kwas alfa-linolenowy (a.k.a. omega-6) i kwas dokozaheksaenowy (a.k.a. DHA). Jednak nie wszystkie owoce i warzywa są takie same – niektóre są bardziej odżywcze niż inne. Aby zmaksymalizować ilość NNKT w diecie, należy wybierać owoce i warzywa o niskiej zawartości cukru, soli, kalorii i dodatków.

    Podsumowanie

    Pomimo tego, co mogłeś usłyszeć, nie musisz jeść jak jaskiniowiec, aby czerpać korzyści z niskotłuszczowej diety opartej na roślinach. Możesz czerpać te same korzyści zdrowotne stosując zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa, pełne ziarna, ryby i orzechy. Najlepszym sposobem na uzyskanie wystarczającej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT) jest dieta roślinna. Dobrą wiadomością jest to, że nawet jeśli musisz ograniczyć żywność pochodzenia zwierzęcego, nadal możesz uzyskać wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe z roślin. Nie ma potrzeby czuć się winnym z powodu spożywania diety roślinnej – w końcu jest to jedno z najbardziej niesamowitych narzędzi dietetycznych, jakie kiedykolwiek odkryto!