Jak czytać etykiety na produktach spożywczych? Jak rozumieć skład produktów?

Czytanie etykiet spożywczych może być trudne. Konsumenci są teraz bardziej świadomi zdrowia niż kiedykolwiek, więc niektórzy producenci żywności używają wprowadzających w błąd sztuczek, aby przekonać ludzi do kupowania wysoko przetworzonych i niezdrowych produktów. Przepisy dotyczące etykietowania żywności są złożone, co utrudnia konsumentom ich zrozumienie.

Dodatkowo badania pokazują, że dodawanie oświadczeń zdrowotnych na przednich etykietach sprawia, że ​​ludzie uważają, że produkt jest zdrowszy niż ten sam produkt, który nie zawiera oświadczeń zdrowotnych – wpływając w ten sposób na wybory konsumentów.

Jakie informacje znajdują się na etykiecie spożywczej?

Etykieta produktów spożywczych zawiera:

  • nazwę produktu
  • nazwę marki
  • jakie składniki zawiera (wymienione w kolejności od największej do najmniejszej wagowo)
  • informacje żywieniowe (takie jak średnia ilość energii, tłuszczu, białka, cukrów i soli)
  • datę przydatności do spożycia lub przydatność do spożycia
  • dane producenta
  • ile waży
  • informacje dla osób z alergiami pokarmowymi
  • listę dodatków do żywności
  • instrukcje użytkowania i przechowywania
  • kraj, w którym wyprodukowano żywność

Zrozumienie oświadczeń żywieniowych

Niektóre etykiety spożywcze informują, jaki procent zalecanego dziennego spożycia zapewnia jedna porcja produktu. Pomaga to w ustaleniu, czy pokarm pasuje do zbilansowanej diety. 

Etykieta może zawierać wiele informacji żywieniowych, takich jak „bezglutenowy”, „o niskim IG”, „o niskiej zawartości tłuszczu”, „o zmniejszonej zawartości soli” lub „o wysokiej zawartości błonnika”. Oznacza to, że produkt spełnia surowe kryteria określone przez rząd.

Ale to, że produkt może zawierać informacje żywieniowe, nie oznacza, że ​​jest zdrowy. Na przykład produkt o „niskiej zawartości tłuszczu” może mieć więcej kilodżuli niż inny podobny produkt. 

Jak czytać etykietę produktu spożywczego?

Etykieta produktu informuje o wielkości standardowej porcji produktu oraz o składnikach odżywczych zawartych w tej porcji. 

  • Energia: kilodżul jest miarą energii. Aby schudnąć, musisz jeść i pić mniej kilodżuli (kJ) niż używasz. Powinieneś ograniczyć spożycie żywności wysoko przetworzonej lub fast foodów – tj. takich, które mają więcej niż 600 kJ na porcję.
  • Tłuszcz: tłuszcz jest wyższy w kilodżulach niż inne składniki odżywcze, dlatego należy ograniczyć całkowitą ilość spożywanego pokarmu.
  • Tłuszcz nasycony: istnieją różne rodzaje tłuszczów. Tłuszcze nasycone wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i wysokim poziomem cholesterolu we krwi, dlatego szczególnie ważne jest, aby wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych.
  • Węglowodany: węglowodany znajdują się we wszystkich owocach i warzywach, każdym pieczywie i produktach zbożowych oraz cukrze i słodyczach. Do energii potrzebujesz węglowodanów.
  • Cukier: cukier jest rodzajem węglowodanów. Lepiej jest wybierać zdrowsze węglowodany i ograniczać pokarmy bogate w cukry.
  • Błonnik: pokarmy bogate w błonnik, takie jak chleb pełnoziarnisty i płatki zbożowe, poprawiają trawienie i pomagają poczuć się sytym.
  • Sód: informuje, ile soli zawiera produkt. Spożywanie zbyt dużej ilości soli wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi i może prowadzić do chorób serca, udaru i chorób nerek.

W skrócie

Etykiety przednie są często używane, aby zachęcić ludzi do zakupu produktów. Jednak niektóre z tych etykiet są wysoce mylące.

Zawsze warto sprawdzić listę składników.

Składniki na etykiecie produktu są wymienione według ilości – od największej do najmniejszej ilości. Oznacza to, że pierwszy składnik jest tym, z którego producent użył najwięcej.

Dobrą praktyczną zasadą jest sprawdzenie pierwszych trzech składników, ponieważ stanowią one największą część tego, co jesz.

Jeśli pierwsze składniki to rafinowane zboża, rodzaj cukru lub uwodornione oleje, można założyć, że produkt jest niezdrowy.

Ponadto lista składników dłuższa niż dwa do trzech wierszy sugeruje, że produkt jest wysoko przetworzony.