Przejdź do treści

Hashimoto – czego nie wolno jeść? Dieta

    Czy Twoje zdrowie cierpi z powodu choroby Hashimoto? Jeśli odpowiedziałeś „tak” na to pytanie, możesz chcieć podjąć działania tak szybko, jak to możliwe. Dobrą wiadomością jest to, że nawet jeśli przyczyna choroby Hashimoto jest nieznana, istnieje wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby pomóc zmniejszyć swoje ryzyko i objawy. Poniższa lista 10 najlepszych pokarmów, których należy unikać, jeśli cierpisz na chorobę Hashimoto, powinna dać Ci kilka nowych pomysłów na to, co ograniczyć i od czego trzymać się z daleka. Nieleczone alergie pokarmowe i uczulenia wynikające z choroby Hashimoto przekształcają się w pełnoobjawowe zespoły zakaźno-mononukleozowe. Więc pamiętaj, aby czytać dalej!

    Czym jest choroba Hashimoto i dlaczego jej zdiagnozowanie jest tak ważne?

    Choroba Hashimoto, zwana również autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy, to stan, w którym tkanka tarczycy jest atakowana przez układ odpornościowy organizmu. Dobrą wiadomością jest to, że dzięki leczeniu większość osób z chorobą Hashimoto może zapobiec temu, by ich reakcja autoimmunologiczna wymknęła się spod kontroli i spowodowała trwałe uszkodzenie organizmu. Nazywa się to nietolerancją autoimmunologiczną i jest to główny czynnik odpowiedzialny za objawy choroby Hashimoto, w tym zmęczenie, bóle mięśni, wypadanie włosów i zwiększone ryzyko rozwoju różnych rodzajów nowotworów.

    Top 10 pokarmów, których należy unikać, jeśli masz chorobę Hashimoto

    Oto 10 najlepszych pokarmów, od których osoby z chorobą Hashimoto powinny trzymać się z daleka:

    – Chleb

    – mleko

    – Orzechy

    – Nasiona

    – oleje

    – Żywność preferowana przez rząd

    – Wszystkie inne pokarmy ze słowem „nieszczelny” w nazwie

    – Kawa

    – Cukier

    Pokarmy, które mogą powodować anafilaksję u osób z chorobą Hashimoto

    Ludzie z autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy, znaną również jako choroba Hashimoto, są narażeni na ryzyko rozwoju anafilaksji, znanej również jako „uderzenie w płuca”. Anafilaksja jest rzadka, ale potencjalnie zagrażająca życiu, reakcja alergiczna, która może prowadzić do śmierci. Ostatnie badania sugerują, że niektóre pokarmy mogą powodować anafilaksję u osób z autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy. Pokarmy te zostały omówione w poniższym rozdziale.

    – Glukoza

    – Alergeny

    – mydła

    – octy

    – Siarczyny

    – Śladowe ilości innych substancji chemicznych

    – Zanieczyszczenie środowiska

    – Zanieczyszczona woda pitna

    – Wszystkie powyższe

    Podsumowanie

    Twoja dieta jest najważniejszym źródłem składników odżywczych i kalorii w Twoim organizmie. Stosując się do tych wskazówek, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Hashimoto i związanych z nią objawów.

    – Pij dużo wody. Woda jest składnikiem, który stanowi 25% osocza krwi i jest niezbędna do optymalnego funkcjonowania Twojego organizmu. Wybierz wodę pobieraną z wiarygodnego źródła, a nie wodę z kranu, która często jest chlorowana i ma wysoki poziom sodu i wapnia.

    – Utrzymuj niskie spożycie sodu. Sól jest wzmacniaczem smaku i powoduje dodatkowe zatrzymanie wody. Staraj się jeść pokarmy o najmniejszej zawartości sodu, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe i ryby.

    – Trzymaj się z dala od mocno przetworzonej żywności. Często zawierają one sód i inne składniki, które mogą powodować problemy dla osób z wysokim ciśnieniem krwi lub chorobami serca.

    – Włącz do swojej diety świeże warzywa i owoce. Mają one niską zawartość sodu i wysoką wartość odżywczą.

    – Owoce są dobre dla zdrowia i mogą być częścią Twojej diety, ale powinieneś unikać jedzenia zbyt wielu podczas okresu wysokiej aktywności.

    – Orzechy są dobre dla twojego żołądka i układu trawiennego i stanowią doskonałe źródło białka. Są również dobrym źródłem witamin i minerałów.

    – Nasiona są dobre dla Twojego organizmu i gleby, w której są uprawiane. Są również dobrym źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych.

    – Oleje są dobrym źródłem witamin, kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych omega-3. Pomagają również w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi, zmniejszają stany zapalne i pomagają we wzroście zdrowych komórek w organizmie.