Przejdź do treści

Dieta w łuszczycy – jakich pokarmów unikać?

    Nikt nie wie na pewno jak zaczyna się łuszczyca. Niektórzy mówią, że to problem z układem odpornościowym, inni, że to genetyka. Niezależnie od tego, co się dzieje, jasne jest, że spożywanie niewłaściwych pokarmów może wywołać lub rozprzestrzenić chorobę. W tym artykule przedstawimy Ci niektóre z najczęstszych alergii pokarmowych i ich potencjalny wpływ na Twoją skórę. Podzielimy się również wskazówkami na temat tego, co powinieneś jeść, jeśli masz łuszczycę, aby nie pogorszyć sytuacji.

    Co może pogorszyć łuszczycę?

    Alergie takie jak orzeszki ziemne, jajka, nabiał, ryby, skorupiaki, truskawki i orzechy drzewiaste są potencjalnie problematyczne, jeśli chodzi o rozwój łuszczycy. Pokarmy te mogą powodować stan zapalny w skórze i jelitach, co może uszkodzić barierę skórną i prowadzić do kolonizacji przez złe bakterie. W szczególności, orzeszki ziemne i orzechy z drzew mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną, która może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, nadmiernej produkcji oleju i zatkanych porów.

    Co powinieneś jeść, jeśli masz łuszczycę?

    Jeśli masz umiarkowaną lub ciężką łuszczycę plackowatą, powinieneś unikać orzechów i nasion, ponieważ zawierają one pleśnie. Mogą one stworzyć pożywkę dla bakterii i alergenów, które mogą doprowadzić do poważnej infekcji. Aby zminimalizować ryzyko rozwoju infekcji jelitowej, upewnij się, że praktykujesz prawidłowe mycie rąk i wiesz, jak prawidłowo przechowywać i gotować żywność. Ponadto, należy pić dużo wody i uprawiać dużo ćwiczeń fizycznych, aby utrzymać zdrową wagę ciała. Wreszcie, powinieneś rozważyć dodanie codziennego suplementu, który pomógłby w trwającej odpowiedzi immunologicznej. Mogłyby to być m.in. bieluń dziędzierzawa, witamina E, cynk czy witamina B-12.

    Które pokarmy najprawdopodobniej powodują łuszczycę?

    Skrobiowe pokarmy, zwłaszcza ziemniaki, ryż i kukurydza, są uważane za czynniki wyzwalające. Ponadto, niektóre powszechnie stosowane leki (np. insulina, niektóre antybiotyki, hormonalna kontrola urodzeń i inne) mogą powodować, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promienie słoneczne UV i wyzwalać łuszczycę. Aby zminimalizować ryzyko rozwoju łuszczycy, zaleca się unikanie następujących rzeczy:

    – Alkoholu

    – Polikwidowania nielegalnych narkotyków

    – Fotostarzenie lub hiper- i hipo-pigmentacja

    – Nadmierna ekspozycja na promienie UV

    – Stosowanie niektórych leków

    – Zbyt częste korzystanie z zabiegów kosmetycznych lub spa

    – Przyjmowanie niektórych witamin

    – Jedzenie niektórych ryb

    – Jedzenie niektórych skorupiaków

    – Unikanie niektórych orzechów i nasion z drzew orzechowych

    Wnioski

    Łuszczyca to powszechna choroba skóry, która dotyka 1 na 10 osób w pewnym momencie ich życia. Prawdopodobnie rozwija się w okresie nastoletnim, ale może wystąpić w każdym wieku. Jest ona często związana z niewłaściwą dietą i może być wywoływana przez niektóre pokarmy. Jeśli masz Łuszczycę, powinieneś porozmawiać z lekarzem o tym, co możesz, a czego nie możesz jeść, aby zapobiec zachorowaniu i rozprzestrzenianiu się choroby. Idealna dieta nie zawierałaby cukru, rafinowanych ziaren, produktów mlecznych ani konserwantów. Aby uzyskać więcej informacji na temat tego, co jeść, jeśli masz łuszczycę, przeczytaj ten artykuł: Co jeść przy łuszczycy.