Przejdź do treści

Czy węglowodany podnoszą cholesterol?

    Węglowodany są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W rzeczywistości spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów – takich jak słodzone cukrem napoje i biały ryż – wiąże się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jeśli chcesz obniżyć swój cholesterol, ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i utrzymać zdrową wagę, to staraj się ograniczyć spożycie węglowodanów do mniej niż 50 gramów dziennie. Jest to około jedna średnia porcja owoców lub jedna średnia kromka pełnoziarnistego chleba lub makaronu. Jeśli nie jesteś pewien, jaka ilość węglowodanów mieści się w tych wytycznych zdrowej diety, to najpierw porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o potencjalnych korzyściach zdrowotnych węglowodanów w odniesieniu do wysokiego cholesterolu.

    Jakie są potencjalne korzyści z węglowodanów?

    Istnieje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem niewielkich ilości węglowodanów. Spożywając zbyt mało gramów węglowodanów, możesz doświadczyć następujących skutków ubocznych: zwiększonego głodu, zwiększonego łaknienia, zwiększonego poziomu insuliny, zwiększonego ciśnienia krwi, zwiększonej masy ciała, zwiększonego oddawania moczu, zwiększonego pragnienia i zmniejszonej płodności.

    Czy węglowodany są złe dla twojego serca?

    Chociaż prawdą jest, że spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, możliwe jest również spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów i osiągnięcie zdrowego serca. Związek między tymi dwoma zjawiskami polega na tym, że zbyt mała ilość węglowodanów obniża poziom insuliny i zapobiega magazynowaniu tłuszczu w organizmie. Oznacza to, że masz większe szanse na utratę wagi i utrzymanie zdrowego rytmu serca.

    Ile węglowodanów jest za dużo dla zdrowej diety?

    Ilość węglowodanów, jaką powinieneś spożywać na co dzień, będzie zależała od Twojego wieku, stanu zdrowia i celów. Na przykład, jeśli jesteś osobą dorosłą dążącą do utraty wagi, powinieneś spożywać od 10 do 30 gramów węglowodanów dziennie. Jeśli jednak jesteś dzieckiem lub osobą starszą, powinieneś nadal spożywać węglowodany na umiarkowanym, ale rozsądnym poziomie.

    Czy powinieneś jeść węglowodany, aby obniżyć swój cholesterol?

    Podczas gdy ważne jest, aby spożywać zdrową dietę, która zawiera dużo owoców, warzyw, błonnika i ryb, powinieneś również zawierać dużo zdrowych tłuszczów. Więc, czy powinieneś jeść niskotłuszczowe lub nisko węglowodanowe? Odpowiedź na to pytanie brzmi zarówno tak, jak i nie. Generalnie powinieneś spożywać co najmniej 8% swoich kalorii ze zdrowych tłuszczów. Jednak niektóre osoby mogą skorzystać z diety niskotłuszczowej. Na przykład osoby z wysokim cholesterolem lub chorobami układu krążenia, kobiety w ciąży i osoby przyjmujące niektóre leki powinny unikać spożywania niskotłuszczowych pokarmów.

    Wnioski

    Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania małych ilości węglowodanów są bardzo ekscytujące. Spożywając zbyt mało gramów węglowodanów, możesz doświadczyć następujących efektów ubocznych: zwiększonego głodu, zwiększonego łaknienia, zwiększonego poziomu insuliny, zwiększonego ciśnienia krwi, zwiększonej masy ciała, zwiększonego oddawania moczu, zwiększonego pragnienia i zmniejszonej płodności. Należy jednak pamiętać, że ilość spożywanych węglowodanów powinna być ograniczona ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne.