DZIENNY JADŁOSPIS - 2000 kcal


ŚNIADANIE - OMLET Z WARZYWAMI
Składniki:

  • jajka - 2
  • ser cheddar - 30 g
  • awokado- pół
  • olej kokosowy - 1 łyżeczka
  • pomidor
  • rukola- garść
  • przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, papryk słodka, pieprz


Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy, dodajemy garść rukoli i starty ser cheddar, przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy z dwóch stron po przykryciem. Awokado rozgniatamy i robimy tzw guacamole przyprawiamy słodką papryką, odrobiną soli i pieprzu. Omleta smarujemy guacamole. Jemy z pomidorem.

II ŚNIADANIE - OWSIANKA BANANOWO-CZEKOLADOWA
Składniki

  • płatki owsiane- 4 łyżki
  • banan- 1  średniej wielkości
  • kakao - 1 łyżka
  • miód -1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - małe opakowanie ok. 180 g


Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i czekam chwilkę aż nasiąkną.
Jogurt naturalny mieszamy z kakao i łyżeczką miodu. Banana kroimy w plasterki. Jogurt oraz banana dodajemy do owsianki.

OBIAD - MAKARON Z DORSZEM
Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty - 50 g
  • dorsz - ok 200 g
  • pesto zielone - 1 łyżeczka
  • mozzarella - - 30 g
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • rukola- jedna garść


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dorsza myjemy, przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą i pieprzem. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto, garść rukoli, pokrojoną mozzarellę i polewamy oliwą z oliwek. Dorsza polewamy odrobiną musztardy i jemy z makaronem.

PRZEKĄSKA
Jabłko

KOLACJA - SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:

  • kasza jaglana - 50 g
  • jarmuż - garść
  • suszone pomidory - kilka sztuk
  • orzechy włoskie - 1 łyżka
  • nasiona słonecznika - 1 łyżka


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Jarmuż i orzechy włoskie drobno posiekać, pokroić suszone pomidorki. Wszystkie składniki zmieszać z kaszą jaglaną i posypać słonecznikiem.



SMACZNEGO! :)


Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz