ZDROWE CZEKOLADKI, na które potrzebujesz tylko 15 minut!

fit czekolada


Dzisiaj mamy dla Was kolejny szybki przepis. W dodatku idealnie wpasowuje się w walentynki 💖, a że robi się go zaledwie kilka minut, to może uda Wam się przygotować go jeszcze dzisiaj dla swoich bliskich?

Potrzebujecie zaledwie 15 minut, a smak czekoladek powali Was na kolana. Naprawdę! W smaku przypomina amerykańskie czekoladki Reese's, kto zna ten wie, że nie można się im oprzeć! My je uwielbiamy. Czekolada i masło orzechowe to przysmaki, którymi mogłybyśmy objadać się bez końca, więc połączenie jednego z drugim jest dla nas strzałem w dziesiątkę! Przygotowując je byłyśmy nieco sceptycznie nastawione, zakładając że wersja FIT na pewno nie będzie tak smakować, jak ich oryginał. Ale... smak jest K O S M I C Z N Y! Uzależniają i choć to wersja zdrowa, to jednak kaloryczna, więc uważajcie żeby nie pożreć wszystkich na raz. No chyba, że jesteście na "masie" i zmieści Wam się w makro :D A drugi minus - rozpuszczają się nieco w dłoniach, podczas ich przygotowywania byłyśmy całe w czekoladzie, ale dla tego smaku było warto!
Za to plusów jest więcej, bo:
- są smaczne
- zdrowsza wersja słodyczy
- bez pieczenia
- bez żadnych dodatków (oczywiście w zależności od tego, jakich produktów użyjecie)
- robi się je błyskawicznie


zdrowe fit słodycze

SKŁADNIKI:
- 100 g gorzkiej czekolady (u nas 80%)
- 5 łyżeczek masła orzechowego
- 5 łyżeczek oleju kokosowego

Dodatkowo będą Wam potrzebne foremki. My użyłyśmy foremek na babeczki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Czekoladę rozpuszczacie w kąpieli wodnej, dodajecie łyżeczkę oleju kokosowego.
2. Do foremek wylewacie rozpuszczoną czekoladę robiąc nie za grubą,ale też nie za cienką warstwę. Rozlejcie też nieco po bokach foremki.
3. Wkładacie foremki z czekoladą do zamrażalnika na około 5 minut.
4. W między czasie rozpuszczacie olej kokosowy.
5. Dodajecie do oleju masło orzechowe, My użyłyśmy masła z migdałów. Ma Wam powstać taka dosyć rzadka "masa".
6. Wyjmujecie foremki z zamrażalnika. Wlewacie łyżeczką masło orzechowe, tak na oko mniej więcej dotąd gdzie powstały brzegi z czekolady.
7. Znowu do zamrażalnika na 5 minut.
8. Po 5 minutach polewacie górę po raz kolejny czekoladą i znowu wkładacie do zamrażalnika.

GOTOWE! Równo 15 minut :D no bez rozpuszczenia czekolady, ale jak ktoś się spieszy to nawet po około 3 minutach czekolada zastyga w zamrażalniku :)


Nam wyszło około 6, ale dosyć sporych czekoladek z grubą warstwą masła orzechowego 

KALORIE:
1 czekoladka to:
209 kcal
B: 4g
T: 17g
W: 11g

💖💖💖 SMACZNEGO I NA ZDRÓWKO! 💖💖💖 

zdrowe slodycze


Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz