NAJLEPSZA SAŁATKA Z BURAKA

Buraki, rukola, słonecznik i sos - czyli idealne połączenie na pyszną, zdrową sałatkę. Sałatki w okresie jesienno - zimowym, to idealna dawka witamin i energii dla naszego organizmu. A takie składniki w sałatce proponujemy Wam nie bez powodu! 
Buraki są źródłem witamin A, wszystkich z grupy B, a nawet witaminy C, oprócz tego mają dużo żelaza oraz potasu. Rukola, a właściwie, rokietta siewna ma pyszny charakterystyczny orzechowy smak i jest źródłem witamin: K, A, B i C. Połączenie buraka i rukoli ma działanie antynowotworowe, ponieważ rukola zawiera flawonoidy, oraz związki organiczne zwane glukozynolanami, natomiast burak zawdzięcza swój kolor związkom o nazwie: betacyjany, które pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. A więc zdrowo! I przy okazji pysznie:)
Przygotowując sałatkę, pamiętajcie, żeby dokładnie myć rukole i wyjmować ją z plastikowego opakowania -  ponieważ pod wpływem temperatury, plastik wydziela szkodliwe związki. Po co się więc niepotrzebnie truć;) Przełóżcie rukolę do szklanej miseczki i nadmiar porcji włóżcie do lodówki.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BURAKA

SKŁADNIKI (na jedną porcję sałatki):
- 1 burak (ok. 100 g),
- 2 garści rukoli  (ok. 40 g),
- 2 łyżki słonecznika (ok. 20 g),
- optymalnie: plaster sera koziego lub pleśniowego.
SOS:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
Buraka zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Rukole myjemy pod bieżącą wodą i układamy na talerzu. Gdy burak się upiecze, obieramy go ze skórki i kroimy w kostki. Układamy razem z rukolą. Na samą górę posypujemy słonecznikiem. Optymalnie, jeśli ktoś lubi, do sałatki bardzo pasuje ser kozi bądź pleśniowy.

PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wszystkie płynne składniki łączymy w miseczce i energicznie mieszamy. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy odrobiny soli i pieprzu. Mieszamy wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli za bardzo wyczuwalny jest smak musztardy, należy dodać więcej soku z cytryny, bądź ciepłej wody. Sos dodajemy bezpośrednio przed podaniem! Smacznego:) 




Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz