FIT POTRAWY WIGILIJNE #2 NA SŁONO




WEGAŃSKI SMALEC

Produkty:
puszka białej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
majeranek
liść laurowy
pieprz, sól.


Przygotowanie:
Blendujemy białą fasolę z odrobiną wody. Na patelni podsmażamy cebulę z majerankiem, solą, pieprzem i liściem laurowym. Po zeszkleniu dodajemy ją do fasoli razem ze śliwkami. Blendujemy delikatnie, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji, aby składniki były wyczuwalne.

Podajemy ze świeżym chlebkiem i prażoną cebulką! :)




ROLADA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI



Produkty:
450 g szpinaku mrożonego
2 serki śmietankowe
pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz.


Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odcedzić z wody.
Ugotować w garnku z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do szpinaku, białka ubić na gęstą pianę i również dodać do szpinaku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć grubą warstwę szpinaku. Piec ok 15 minut, aż do ścięcia się jajek. Następnie na szpinak rozsmarować serek i dodać pokrojone na drobne kawałki pomidorki. Zawinąć w papier do pieczenia lub folię aluminiową i włożyć do lodówki - najlepiej na noc, aż do ściśnięcia. Pokroić w grube plastry.



Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz