FIT POTRAWY WIGILIJNE #1 NA SŁODKO


fit


WEGAŃSKA SZARLOTKA

Produkty:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1 szklanka kaszy mannej,
0/5 szklanki dowolnego sypkiego słodzidła np. ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cynamon,
1,5 kg jabłek.

Przygotowanie:
Mąkę, kaszę manną, słodzidło i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i układamy pierwszą warstwę w brytfance.
Jabłka trzemy na tarce i posypujemy duża ilością cynamonu, mieszamy i układamy jako drugą warstwę. Kolejno znów sypiemy składniki suche i przeplatamy mokrymi. Na wierzch układamy kawałki jabłek i posypujemy odrobiną suchych składników.

Pieczemy w piekarniku ok. 1 godz w 180 stopniach.
Jeśli ciasto po upieczeniu jeszcze będzie w formie sypkiej, należy go ponownie włożyć do piekarnika na ok. 20 minut.

zdrowa




SERNIK NA ZIMNO BEZ CUKRU NA SPODZIE Z SUSZONYCH OWOCÓW

zdrowy


Produkty:
1 szklanka daktyli,
1 szklanka suszony śliwek,
1 szklanka suszonych fig,
1 szklanka orzechów nerkowca,
ok. 800 g twarogu,
mrożone lub świeże owoce - maliny lub truskawki.

Przygotowanie
Suszone owoce z orzechami zalać ciepłą wodą i odczekać aż rozmiękną. Następnie zmiksować na gładką masę. Przygotowany spód wyłożyć w tortownicy na grubość ok. 2 cm tworząc dookoła tortownicy brzegi. Włożyć do lodówki na 15 minut do zastygnięcia.

Po 15 minutach rozsmarować na spodzie twaróg, wierzch polać miodem i ułożyć owoce.
Wierzch sernika można lekko zabarwić miksując trochę owoców  twarogiem, rozsmarowując po całej powierzchni.

I do lodówki! :)



Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz