FASZEROWANA CUKINIA

Cukinia (kabaczek) jest jednym z warzyw dyniowatych.  Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, więc idealna, jeśli ktoś ma problemy żołądkowe, bądź chciałby zrzucić kilka kilogramów ;) Skórka jest jadalna, więc nie trzeba cukinii nawet obierać! A ponieważ mamy teraz sezon na cukinię, mamy dla
Was przepis na faszerowanego kabaczka, prosto z pieca.
Niewiele osób też wie, że cukinie można jeść też na surowo – a wiadomo, że warzywa nie powinno poddawać  obróbce termicznej ze względu na witaminy, które pod wpływem ciepła szybko giną. Dlatego polecamy również plasterki surowej cukinii na kanapkę, zamiast np. ogórka. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE CUKINII
W  100 g świeżej cukinii będzie:
- 16 kcal,
- 0,6 g białka,
- 4 g węglowodanów,
- 0,1 tłuszczów.
Jemy ją ze względu na duże ilości witamin: A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo ważna informacja jest taka, że nie odkładają się w niej metale ciężkie (w przeciwieństwie do grzybów, które przyciągają wszystkie metale, które akurat były w miejscu przy którym rosły). 

PRZEPIS NA FASZEROWANĄ CUKINIĘ




SKŁADNIKI (na 2 porcje): 
- 1 cukinia,
- 50 g tofu,
- 3 pomidory,
- parmezan,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie należy przekroić na pół,  następnie wybrać miękki miąższ ze środka. Wybrany miąższ posiekać drobno. Pomidory wyparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić . Tofu pokroić w kostki następnie, na małej ilość oleju, podsmażyć razem z ząbkiem czosnku i majerankiem. Posiekany miąższ z cukinii, pomidorki i tofu (czyli nasz farsz), wkładać do połówek cukinii. 
Nafaszerowaną cukinię ułożyć na folii aluminiowej i posypać parmezanem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec cukinię przez 30 minut. 

Smacznego! 


Jedna porcja dostarcza:
KALORIE - 350 
BIAŁKO - 12 g
WĘGLOWODANY - 45 g
TŁUSZCZE - 7 g


Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz