ZDROWE ŚNIADANIE: LEKKIE PLACUSZKI Z OWOCAMI


placuszki śniadanie

Odpowiednio skomponowane śniadanie ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji umysłu, a także ma wpływ na utrzymanie odpowiedniej sylwetki. Jednak wiele osób pomija je, ograniczając się tylko do filiżanki kawy, czy szybkiej drożdżówki  w drodze do szkoły lub pracy (chociaż i tak sądzimy, że lepiej kupić drożdżówkę, niż czuć się głodnym). Jednak gdy chcemy zmienić swoje złe nawyki żywieniowe, musimy przestrzegać przede wszystkim regularnych i zdrowych posiłków, bogatych w witaminy.  

Po długim okresie snu, organizm potrzebuje niezbędnej do działania energii. Dlatego, aby poprawnie funkcjonować w ciągu dnia potrzebuje paliwa w postaci składników budulcowych i energetycznych. Po przebudzeniu nie należy doprowadzić do znacznego spadku poziomu glukozy we krwi, bo możemy spodziewać się uczucia znużenia, braku koncentracji i ogólnego rozdrażnienia.  Dlatego ważne jest, aby nie wychodzić z domu bez śniadania! 
śniadanie podstawowy posiłek

PRZEPIS NA LEKKIE PLACUSZKI Z OWOCAMI - 
idealne na śniadanie! 





SKŁADNIKI:
- szklanka maślanki,
- ¾ szklanki mąki orkiszowej,
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 3 łyżki płatków owsianych,
-  1 łyżeczka oleju kokosowego,
- owoce.

INSTRUKCJA:
Maślankę, banana i jajko zmiksować. Ostrożnie dosypać mąki orkiszowej, siemienia lnianego i płatków owsianych. Następnie należy wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto na placuszki, smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. 
Uwaga! Nadmiaru tłuszczu z placuszków, można się pozbyć, przykładając do nich papier kuchenny. Gotowe placuszki przystrajamy ulubionymi owocami (najlepiej sezonowymi).
Smacznego śniadania! 


Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz