Przepis na masło orzechowe. Smaczne, zdrowe, banalnie proste!
Przepis na masło orzechowe? Nic
prostszego! Rynek oferuje nam wiele rodzajów maseł orzechowych. Nie
każdy jednak wie, że taniej i zdrowiej może wyjść, wykonanie go samodzielnie.
Masło orzechowe warto robić samemu, bo jesteśmy wtedy 100% pewni tego co
jemy!
Na etykiecie masła orzechowego, często znajduje się zaledwie 65% orzechów. A co z pozostałą częścią? Konserwanty,
cukier, utwardzone tłuszcze i duże ilości soli. Nie wygląda to za dobrze...
Pisałyśmy już o tym, że warto interesować się etykietami na produktach. Jeśli
chcecie wiedzieć więcej, czego należy unikać i czym się kierować czytajcie tu ---> Etykiety - jak wybierać zdrowe produkty?
Oprócz tego, że masło orzechowe jest
pyszne i można wykorzystać go do wielu potraw w kuchni, jest ono również zdrowe
i pełne wielu wartości odżywczych. Orzechy ziemne – z których najczęściej
robione jest masło orzechowe, zawierają w dużej ilości białko roślinne,
potas, magnez, witaminę E i błonnik. I tutaj polecamy masło orzechowe
szczególności wegetarianom i weganom, ponieważ łatwo jest, dzięki niemu, uzupełnić białko w postaci
orzechów.
6 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ ORZECHY ZIEMNE DO SWOJEJ DIETY:
SKŁADNIKI:
- 150 g orzechów ziemnych (fistaszków),
- łyżeczka soli,
- ekstrakt z wanilii,
- łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie).
INSTRUKCJA:
Należy przygotować orzechy. I tutaj uwaga – najlepiej
kupić orzechy niesolone - tak zwane fistaszki. Wtedy sami możemy doprawić
solą, masło orzechowe do smaku ;) Należy je oskubać ze skorupek. 150 g to
około jedna misa orzechów.
Gdy orzechy ostygną należy przełożyć je do urządzenia miksującego. Może być to termomiks, blender. Jeśli używacie blendera orzechy najlepiej podzielić, ponieważ blender może się zepsuć. Proces rozcierania orzechów jest czasochłonny. Aby uzyskać gładką masę, należy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli masa jest bardzo sucha możecie dodać do niej łyżkę oleju kokosowego. Nie jest to konieczne, ponieważ po pewnym czasie orzechy i tak, uwolnią swój naturalny tłuszcz. Do smaku możecie również dodać przypraw. U nas jest to sól i odrobinę ekstraktu z wanilii.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz