Przepis na masło orzechowe. Smaczne, zdrowe, banalnie proste!

przepis na masło orzechowe

Przepis na masło orzechowe? Nic prostszego! Rynek oferuje nam wiele rodzajów maseł orzechowych.  Nie każdy jednak wie, że taniej i zdrowiej może wyjść, wykonanie go samodzielnie. 
Masło orzechowe warto robić samemu, bo jesteśmy wtedy 100% pewni tego co jemy! 
Na etykiecie masła orzechowego, często znajduje się zaledwie 65% orzechów. A co z pozostałą częścią? Konserwanty, cukier, utwardzone tłuszcze i duże ilości soli. Nie wygląda to za dobrze... Pisałyśmy już o tym, że warto interesować się etykietami na produktach. Jeśli chcecie wiedzieć więcej, czego należy unikać i czym się kierować czytajcie tu ---> Etykiety - jak wybierać zdrowe produkty?  

Oprócz tego, że masło orzechowe jest pyszne i można wykorzystać go do wielu potraw w kuchni, jest ono również zdrowe i pełne wielu wartości odżywczych. Orzechy ziemne – z których najczęściej robione jest masło orzechowe, zawierają w dużej ilości białko roślinne, potas, magnez, witaminę E i błonnik. I tutaj polecamy masło orzechowe szczególności wegetarianom i weganom, ponieważ łatwo jest, dzięki niemu, uzupełnić białko w postaci orzechów. 

6 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ ORZECHY ZIEMNE DO SWOJEJ DIETY: 


przepis na masło orzechowe



PRZEPIS NA MASŁO ORZECHOWE:
przepis na masło orzechowe

przepis na masło orzechowe





SKŁADNIKI:
- 150 g orzechów ziemnych (fistaszków), 
- łyżeczka soli, 
- ekstrakt z wanilii,
- łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie).

INSTRUKCJA:
Należy przygotować orzechy. I tutaj uwaga – najlepiej kupić orzechy niesolone - tak zwane fistaszki. Wtedy sami możemy doprawić solą, masło orzechowe do smaku ;)  Należy je oskubać ze skorupek. 150 g to około jedna misa orzechów. 
Następnie porcjami prażymy orzechy, aby się zarumieniły. Możemy użyć do tego piekarnika lub patelni. Jeśli zdecydowaliście się na piekarnik, ułóżcie orzechy na blaszce i włóżcie do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 min. Jeśli wybraliście patelnie, to pamiętajcie, że nie prażymy orzechów na oleju! 

Gdy orzechy ostygną należy przełożyć je do urządzenia miksującego. Może być to termomiks, blender. Jeśli używacie blendera orzechy najlepiej podzielić, ponieważ blender może się zepsuć. Proces rozcierania orzechów jest czasochłonny. Aby uzyskać gładką masę, należy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli masa jest bardzo sucha możecie dodać do niej łyżkę oleju kokosowego. Nie jest to konieczne, ponieważ po pewnym czasie orzechy i tak, uwolnią swój naturalny tłuszcz. Do smaku możecie również dodać przypraw. U nas jest to sól i odrobinę ekstraktu z wanilii. 

Share this:

Dyskusja

0 komentarzy:

Prześlij komentarz