CZYM ZASTĄPIĆ MIĘSO? KOTLETAMI Z CIECIERZYCY!



Obiad bez mięsa. Można w ogóle taki zjeść? Białko, węglowodany i warzywa- wszystko to, co znajdziecie w tradycyjnej potrawie, znajdziecie też u mnie w propozycji posiłku.
Dostałyśmy wiele wiadomości z pytaniami, jak może wyglądać danie bez mięsa, i w jaki sposób zastąpić mięso – najlepszym sposobem będą kotlety z ciecierzycy!
Na pewno wiecie, jak wygląda obiad bezmięsny, bo przecież każdemu zdarzyło się zjeść na obiad naleśniki z serem, placki ziemniaczane, czy pierogi ruskie. Jednak dla mnie ważne jest, aby posiłek był dodatkowo kolorowy, a przede wszystkim dobrze zbilansowany. Osoby, które jedzą mięso w dużych ilościach, zachęcam jeszcze bardziej do korzystania z takich alternatyw. Spróbujcie, raz na jakiś czas, zjeść obiad bez mięsa. Więcej o jedzeniu, bądź niejedzeniu mięsa - znajdziecie w ---> Czego warto jeść więcej, warzyw czy mięsa?

Pamiętaj! Idealną porą na jedzenie obiadu, w rytmie naszego zegara biologicznego, jest czas pomiędzy 13:00-15:00!

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Posiada duże ilości białka i błonnika. Zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w niej cynk, potas, wapń i selen. Związki zawarte w ciecierzycy wspomagają odchudzanie. Spowodowane jest to dużą ilością błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości, co w konsekwencji pomaga zapanować nad podjadaniem! 
Ciecierzyca zawiera również, sporo tryptofanu
. Jest to aminokwas, który bierze udział w produkcji hormonu szczęścia, wiec jedząc ją możemy łatwiej walczyć ze stresem. Często powinna gościć w posiłkach bez mięsa!


PRZEPIS NA KOTLETY Z CIECIERZYCY:



SKŁADNIKI:
- ciecierzyca ok. 1 szkalnki,
- ćwiartka cebuli,
- natka pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- ząbek czosnku,

INSTRUKCJA:

Ciecierzycę byłoby najlepiej namoczyć na noc, nie jest to jednakkonieczne. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Cebulę należy posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym. Podsmażoną cebulkę dodajemy do ciecierzycy, dodajemy posiekaną natkę, pokrojoną marchewkę i ząbek czosnku.  Wszystko wymieszać i zmiksować. Na koniec wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Optymalnie możemy je obtoczyć w mące żytniej. Do smażenia używamy oleju kokosowego.
SMACZNEGO!

Share this:

Dyskusja